Aquesta màquina fou perfeccionada per James Watt l'any 1769. Aquest perfeccionament consistia en modificar el sistema de condensació de vapor i gràcies a això, va poder transformar el seu moviment rectilini alternatiu, en un moviment de rotació utilitzant el mecanisme de biela-manovella. Una altre de les innovacions foren l'acoblament del distribuïdor i el regulador de boles.
El seu esquema és el següent:
![]() |
Esquema màquina de vapor |
Els seus elements principals són:
- Cilindre i èmbol: el cilindre és la part de la màquina on s'expandeix el vapor que arriba a pressió de la caldera. Consisteix en un cos metàl·lic de forma cilíndrica que conté un disc anomenat pistó que s'ajusta a la paret interna del cilindre.
- La biela: és una barra unida per un dels seus extrems a la tija de manera que pugui girar sobre aquest extrem formant una articulació. L'altre extrem gira un roda anomenada volant gràcies a un manovella.
- El volant d'inèrcia: és una roda grossa i pesant. Actua com un volant que contribueix al retorn de la tija, per l'acció de la biela. Mitjançant una corretja, transmet el moviment a una politja a un eix llarg anomenat embarrat.
- Regulador de boles: és un mecanisme articulat que gira quan la màquina funciona i aquesta, permet el control de la velocitat. L'aparell consta de dues boles que giren i es desplacen verticalment, que actua sobre una vàlvula i permet el control del pas del vapor. Aquest aparell, fou uns dels primers enginys automàtics que es van fer.
- D'acció: Quan l'expresió del vapor es realitza completament a l'estator on perd pressió i augmenta la velocitat abans de passar al rotor. Al rotor ,la pressió es manté i la precio es redueix en incidir sobre els àleps.
- De reacció : Quan l'expansió del vapor s'inicia a l'estator i es completa al rotor, en el qual, dirigeix i orienta el fluix de vapor.
El funcionament de la màquina de vapor és:
- Augmenta la pressió a causa de l'escalfor de l'aigua.
- Aquest augment es transforma en vapor d'aigua, el qual mou un pistó i fa girar la roda.
- El pistó provoca l'obertura de la vàlvula de sortida i el pistó torn a la posició inicial gràcies al moviment de la roda.
- Quan acaba el recorregut, el cilindre tanca la vàlvula de sortida, i torna a obrir la d'entrada. És a dir, que és un cicle que fa el mateix continuament.
Gràcies a això, s'aconesegueix el gir continu de la roda.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada